Venice Biennale

Illustrating the history of the First Nations Native Americans of Canada

An intrinsic value of natural materials and heightened sense of place comes from the artful use of curved wood columns to reference the traditional pit house and longhouse construction style of the First Nations semi-nomadic Native Americans.

Two interlocking circles create the form and drive the serpentine circulation through the gallery spaces. At the heart of the pavilion is a private outdoor gallery space that opens to the sky. Wood louvers create a dynamic shadow pattern that is controlled in light-sensitive locations with panels of fritted glass. A second-level library/reading space allows visitors to peer down into both the internal courtyard as well as onto the neighboring pavilion site. At night, the pavilion glows from within, illuminating the delicate cross-bracing and compression struts supporting both pairs of doubly-curved walls.

Back to Top